020 - 661 35 07

Zoek een vestiging

Wat kost kinderopvang?

Rondleiding aanvragen

Veiligheid & gezondheidbeleid

Gezonde voeding

Bij Kinderopvang Mirakel dragen we bij aan het ontwikkelen van een gezonde leefstijl voor kinderen. Dit doen we door in ons voedingsbeleid aandacht te geven aan een gezond eetpatroon en veel bewegen.

Voedingsbeleid
Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid van het kind. Volkorenbrood, vers fruit en zuivelproducten maken daarom deel uit van wat we de kinderen aanbieden. Variatie in voeding is ook van belang. Zowel voor de voedingstoffen, als voor de ontwikkeling van smaak.

Als kinderopvang hebben wij een voorbeeldfunctie ten aanzien van het opbouwen van een gezond eetpatroon. Wij vinden het daarom belangrijk om op een positieve manier bij te dragen aan de gezonde ontwikkeling van kinderen.

De eetmomenten vormen een belangrijke rol in de sociale-emotionele ontwikkeling van kinderen. Aan tafel worden verhalen gedeeld, leren ze luisteren naar elkaar en rekening met elkaar te houden. Bij eetmomenten ligt daarom niet alleen de nadruk op het stimuleren van eten. Het creëren van een ontspannen en gezellige sfeer waarin ieder kind zich veilig voelt, vinden we minstens zo belangrijk. De pedagogisch medewerkers spelen hierin een belangrijke rol. Zij hebben een voorbeeldfunctie en stimuleren de kinderen om te eten, maar dwingen het kind niet. Gedurende de dag zijn er vaste gezamenlijke eetmomenten. Een uitzondering hierop zijn de baby’s die hun eigen ritme volgen.

Bij kookactiviteiten, feestjes en traktaties houden wij ook rekening met gezonde voeding. Zo is op het KDV een gezonde traktatie de standaard. Op de BSO trakteren kinderen niet meer, maar vieren we natuurlijk wel een verjaardagsfeestje waarbij de jarige even helemaal in het zonnetje wordt gezet. Als een kind afscheid neemt op de BSO kan er wel een gezonde traktatie gegeven worden.

Ons volledige voedingsbeleid is op te vragen bij de leidinggevende van de vestiging.

Beweging
Naast gezonde voeding is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van een kind om lekker veel te bewegen, alleen of samen met anderen. Bewegen draagt bij aan de gezondheid en het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Ook helpt bewegen bij de cognitieve ontwikkeling, sociale en emotionele ontwikkeling en zelfs taalontwikkeling.

Wij geven kinderen ruimte in hun spel om de eigen grenzen te ontdekken, hierdoor leren kinderen risico’s inschatten en ontwikkelen ze zelfvertrouwen. Dit leren de kleintjes o.a. bij de wekelijkse peutergym, maar ook door dagelijks lekker buiten te spelen: fietsen, klauteren over de speelheuvel of spelen met andere speelelementen die er in de tuin staan.
In de tuinen van de BSO’s staan ook allerlei speelelementen, zoals bijv. een duikelrek, trampoline of voetbalkooi. Ook is er volop ruimte voor vrij spel, zo slepen de kinderen de ene keer met boomstammetjes om hun eigen hut te maken of maken ze heksensoep van al het materiaal wat ze in de tuin kunnen vinden. Aanvullende hierop wordt er dagelijks een sport- of spelactiviteit bedacht waar de kinderen aan mee kunnen doen.

 

 

 

© 2019 Mirakel Kinderopvang.